Strona Główna

Dolnośląska konferencja wodociągowa 18-19.04.2024r.

W dniach 18 – 19 kwietnia 2024r. w Karpaczu, odbyła się kolejna dolnośląska konferencja wodociągowa, zorganizowana przez Fundację „Dolnośląskie Forum Wodociągowe”. Hasło przewodnie brzmiało: „Branża wod.-kan. w 2024 r. – oczekiwane kierunki zmian”. W programie konferencji znalazło się kilka referatów. Pan Paweł Sikorski – Prezes Izby Gospodarczej „Wodociągi Polskie”, omówił potencjalne kierunki zmian otoczenia prawnego, dotyczącego branży wod.-kan. (taryfy, organ regulacyjny). Natomiast Pan Tadeusz Rzepecki – Przewodniczący Rady IGWP, omówił aktualne problemy związane z postępowaniami taryfowymi w skali kraju. Wysłuchano również prezentacji Centrum Nowych Technologii MPWiK S.A. we Wrocławiu na temat: „Deamonifikacja  odcieków, czyli jak sprostać wyzwaniom wynikającym z nowej dyrektywy ściekowej”. W konferencji uczestniczyły osoby zarządzające przedsiębiorstwami wodociągowo-kanalizacyjnymi, zrzeszonymi w Fundacji „Dolnośląskie Forum Wodociągowe”. Partnerami konferencji były firmy: Uponor Infra Sp. z o.o., BBA Pumps Sp. z o.o., GWF Sp. z o.o., Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego Sp. z o.o., Jafar S.A., Aliaxis Poland Sp. z o.o. i Pojazdy Komunalne Tymborowscy Sp. z o.o.