07.03.2019r. - Podatkowe aspekty funkcjonowania spółek komunalnych

Fundacja „Dolnośląskie Forum Wodociągowe” zaprasza do wzięcia udziału w szkoleniu n/t: „Podatkowe aspekty funkcjonowania spółek komunalnych.

Program szkolenia obejmuje poniższe zagadnienia:

1. Spółki komunalne a obowiązek sporządzania dokumentacji cen transferowych.
  2. Finansowanie spółek komunalnych przez udziałowca – pożyczka, dopłaty, podwyższenie kapitału zakładowego – skutki podatkowe.
  3. Wkłady niepieniężne a VAT.
  4. Świadczenia pomiędzy spółkami komunalnymi a macierzystymi  jednostkami samorządu:
    1. kwalifikacja świadczeń spółek na rzecz gminy jako czynności opodatkowanych VAT – faktura czy nota księgowa,
    2. klauzula nadużycia prawa w praktyce organów podatkowych,
    3. wysokość wynagrodzenia w umowach pomiędzy gminą a spółką – ryzyka podatkowe.
  5. Opodatkowanie wynagrodzeń kadry zarządzającej.
  6. Rozliczanie niepieniężnych świadczeń na rzecz pracowników:
    1. jakie świadczenia mogą stanowić przychód pracownika na gruncie podatku dochodowego od osób fizycznych,
    2. zasady rozliczania świadczeń niepieniężnych.
  7. Opodatkowanie spółek komunalnych podatkiem od nieruchomości:
    1. opodatkowanie gruntów, budynków i budowli,
    2. możliwość i zasadność zwolnienia podatkowego.

Szkolenie poprowadzą:

Michał Kostrzewa – radca prawny w Dziale Prawa Podatkowego w Kancelarii Prawnej Dr Krystian Ziemski & Partners w Poznaniu; posiada bogate doświadczenie w obsłudze prawno-podatkowej jednostek samorządu terytorialnego; doświadczony trener prowadzący liczne szkolenia dla pracowników jednostek samorządu terytorialnego, w tym w zakresie podatku VAT w JST;

Katarzyna Lewandowska – doradca podatkowy radca prawny w Dziale Prawa Podatkowego w Kancelarii Prawnej Dr Krystian Ziemski & Partners w Poznaniu; posiada bogate doświadczenie w obsłudze prawno-podatkowej podmiotów komunalnych oraz przedsiębiorców; autorka licznych publikacji poświęconych tematyce podatkowej.

Szkolenie odbędzie się w Legnicy, ul. Nowodworska 1, (siedziba Legnickiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji S.A., sala konferencyjna - parter), dnia 07.03.2019r., w godz. 1000 – 1400.

Koszt udziału wynosi: 400,- zł od 1 osoby. Członkom Fundacji „Dolnośląskie Forum Wodociągowe” zostanie udzielony rabat w wysokości 20% ceny szkolenia,

Zapewniamy poczęstunek, materiały szkoleniowe, certyfikat ukończenia szkolenia.

Formularz zgłoszenia udziału w szkoleniu prosimy przesłać faksem lub mailem do dnia 05.03.2019 roku.

Załączniki:
ZałącznikRozmiar