Strona Główna

Dolnośląska konferencja wodociągowa 12-13.10.2023r.

W dniach 12 – 13 października 2023r. w Karpaczu, odbyła się kolejna dolnośląska konferencja wodociągowa, której organizatorem była Fundacja „Dolnośląskie Forum Wodociągowe”. Hasło przewodnie brzmiało: „Przedsiębiorstwa wodociągowo – kanalizacyjne w zmieniającym się otoczeniu prawnym”. W pierwszej części uczestnicy konferencji wysłuchali wystąpienia mec. Łukasza Ciszewskiego z poznańskiej Kancelarii Radców Prawnych Zygmunt Jerzmanowski i Wspólnicy sp. k., który przedstawił problematykę związaną z kosztami utrzymania przyłącza wodociągowego, w świetle wyroku Sądu Najwyższego z dn. 17.05.2023r. (sygn. II NSKP 27/23). Gośćmi konferencji byli również: Paweł Sikorski – Prezes Izby Gospodarczej „Wodociągi Polskie”, który przybliżył bieżące kierunki działań IGWP, oraz Tadeusz Rzepecki – Przewodniczący Rady IGWP, który omówił problemy związane z opłatami za usługi wodne oraz zagadnienia związane z bakterią legionella i jej praktycznym nie występowaniu w wodzie zimnej. W konferencji uczestniczyły osoby zarządzające przedsiębiorstwami wodociągowo-kanalizacyjnymi, zrzeszonymi w Fundacji „Dolnośląskie Forum Wodociągowe” oraz goście z zaprzyjaźnionych stowarzyszeń branżowych: Lubuskiego Forum Wodociągowego i Pomorskiego Forum Wodociągowego. Partnerami konferencji były firmy: Eutit, Hawle, KartGis, LogicSynergy, Metering Anna Moder oraz Muller.